Ponude

Napuljska Pizza u Sisku

01

Pizza Napoletana

Naša Napuljska pizza napravljena je od najkvalitetnijih sastojaka, s tankim i hrskavim tijestom. Svaki zalogaj omogućava putovanje u srce Italije. Isprobajte i osjetite razliku!

Pizzeria gurman sisak napoletana pizza
Pizzeria gurman sisak sastojci za pizzu

02

Mirisni Sastojci

Koristimo samo svježe, domaće sastojke poput zrelih rajčica i svježe mozzarelle. Naša posvećenost kvaliteti osigurava autentičnost svaki put.

03

Brza Dostava

Uživajte u besplatnoj dostavi do vaših vrata. Naša brza i efikasna usluga osigurava da vaša pizza dođe vruća i svježa, spremna za uživanje, a moguće je i osobno preuzimanje na lokaciji Pizzerie Gurman.

Krusna pec pizzeria gurman pizza sisak

Napuljska pizza – Srce Italije na tanjuru

Miris svježe rajčice, rastopljeni sir koji se proteže svakim zalogajem, i lagano pougljeni rubovi tijesta što kriju tople mjehuriće zraka – sve to je napuljska pizza. No ova kulinarska ikona nije samo jelo; ona je živa tradicija, simbol kulture i ponosa Napulja, kolijevke pizze kakvu danas poznaje cijeli svijet.

Od hrane siromašnih do svjetske slave

Ulična hrana skromnih radnika Napulja u 18. stoljeću danas je jedno od najpoznatijih jela na svijetu. Izvorno zamišljena kao brz, ukusan i pristupačan obrok za ljude iz naroda, pizza je svoje mjesto pronašla u drvenim vitrinama uličnih pekarnica, gdje se prodavala na kriške – vruća, mirisna i začinjena s nekoliko jednostavnih sastojaka.

Prekretnica dolazi 1889. godine, kada kraljica Margherita di Savoia tijekom svog posjeta Napulju traži da kuša lokalni specijalitet. Pizzaiolo Raffaele Esposito u njezinu čast priprema pizzu u bojama talijanske zastave: crvena rajčica, bijela mozzarella i zeleni bosiljak. Rođena je Pizza Margherita – danas najpoznatija varijanta napuljske pizze.

Umjetnost jednostavnosti

Prava napuljska pizza priprema se po strogim pravilima, koja su s vremenom standardizirali majstori pizze okupljeni u Associazione Verace Pizza Napoletana. Ključno je njezino tijesto – lagano, prozračno, fermentirano 24 do 48 sati i ručno razvijeno, bez valjanja. Peče se u peći na drva, na temperaturi iznad 430 °C, i to ne dulje od 90 sekundi. Taj trenutak u peći čini razliku između dobre pizze i remek-djela.

Kora – takozvani cornicione – mora biti visoka, zračna i lagano pougljena, dok je sredina mekana, gotovo tekuća, ali nikad sirova. Svaki sastojak mora biti autentičan: rajčica San Marzano, mozzarella di bufala Campana, ekstra djevičansko maslinovo ulje i svježi listovi bosiljka. U toj jednostavnosti leži čarolija.

UNESCO-ova baština i kulinarska diplomacija

Godine 2017. UNESCO je prepoznao vještinu izrade napuljske pizze kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. Ovo priznanje nije samo pohvala okusu, već i dubokom kulturnom značenju koje pizza ima za narod Napulja. Priprema pizze prenosi se generacijama, uz neizostavne priče, strast i poštovanje prema zanatu.

Više od jela – pizza kao način života

Za Napolitance, pizza nije samo obrok. To je društveni ritual, povod za okupljanje, izvor ponosa i identiteta. Svaka peć, svaki pizzaiolo, svaki zalogaj nosi priču o gradu koji je kroz stoljeća znao spojiti siromaštvo i bogatstvo duha u jedno jednostavno jelo.

Napuljska pizza ostaje jedno od rijetkih gastronomskih iskustava koje, unatoč globalnoj popularnosti, i dalje zahtijeva vjernost izvornosti. Jer prava Pizza Napoletana ne priznaje prečace. Ona traži vrijeme, ruke koje znaju, i vatru koja razumije.

Оva pizzeria pruža najbolju pizzu koju sam ikada probala! Prava talijanska iskustva na svakom zalogaju. Preporučujem svima!

Ana Marija

za vaš gastro užitak

Naruči napuljsku pizzu sada!

Scroll to Top